КАМПАНИЯ *В ГРАДА БЕЗ КОЛА* de

 

Община Пловдив кани жителите и гостите на града да подкрепят мотото на Европейската седмица на мобилността (16.09 – 22.09) 2014г. „Нашите улици, нашият избор!”, като изберат при всяка възможност алтернативни начини на придвижване, което означава да оставят автомобилите си в гаражите и да пътуват с градския транспорт, скутери, мотопеди, велосипеди или пеша. Добър вариант е и съседското обединяване и използване на един автомобил от повече хора, както и корпоративната мобилност – организирано придвижване на служителите на фирми към работното им място.

«Градовете са машини за живеене и ние всички трябва да потърсим начин да ги пригодим за нас - хората. За това тази година Седмицата на мобилността набляга на това как да направим градовете годни за живот с пространства за хората. Като отваряме улиците и обществените пространства за пешеходство и колоездене, ние се връщаме обратно към човешките измерения. Това са нашите улици – така, че те трябва да бъдат нашия избор!”. Това казва г-н Янез Поточник-Комисар по околната среда към ЕК в подкрепа на обявеното мото на кампанията тази година.

През по-голямата част от миналия век, градските райони в Европа са били оформяни по начин, по който да улеснят колите, често за сметка на останалите форми на транспорт. В резултат на доминацията на частните превозни средства, нашите градове стават все по-натоварени, замърсени и шумни, както и все по-малко приятни и здравословни.

Европейската седмица на мобилността 2014 има за цел да направи преоценка на начина, по който мислим за градското пространство и да проучи връзката между употребата на земята и качеството на живот. Тази година мотото "Нашите улици, нашият избор“ насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят.

Както в световен мащаб, така и в Пловдив, е налице нарастващо движение за "възстановяване" на градските части. Примери за това са местата за паркиране, които се трансформират в мини паркове, улици, използвани за обществени събития, както и оживени улици, които се запълват с кафенета и се превръщат в места за хранене на открито. Накратко, тази година е посветена на дейностите свързани с преразпределяне и препроектиране на улиците и обществените пространства в полза на хората.

Дали чрез развлекателни дейности или чрез подпомагане на устойчивите методи на придвижване и транспорт с ниско въздействие - като ходене и колоездене, публичните пространства могат да се превърнат в по-приятни, въздуха да стане по-чист, а околното пространство по-тихо.

В отбелязване на Европейската седмица на мобилността 2014г. Община Пловдив, е в партньорство с РИО Пловдив и КАТ Пловдив и фирмата за автобусни превози „ХЕБРОС БУС” ООД. Координатор на всички дейности е дирекция „Екология и управление на отпадъците”, www.plovdiv/ecology. В честването на кампанията ще се включват Кметовете на всички Районни администрации, като организират тематични мероприятия. Това е най-мащабната акция в национален план по отношение на засегнатата територия.

Инициативата „В града без кола” на 20 септември (събота), е ограничаване достъпа на моторни превозни средства на територията на шестте района в зони, определени от кметовете. Седмицата на мобилността ще бъде отразена във всички учебни заведения с образователни и спортни дейности. За насърчаване използването на обществения транспорт на 20 септември от 10 до 12 часа партньорът в честването на кампанията ХЕБРОС БУС ООД осигурява безплатно придвижване на гражданите по маршрута на автобусна линия №4.

Резюме на планираните дейности за отбелязване на събитието „В града без кола” на 20 септември по райони вижте в приложената програма.

Кампанията се провежда под егидата на Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев!

  

 НАШИТЕ УЛИЦИ, НАШИЯТ ИЗБОР!

ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНЕ НА СЪБИТИЕТО

„В ГРАДА БЕЗ КОЛА” НА 20 СЕПТЕМВРИ 2014 г.

Гребна база

В 9 часа ще бъде даден старта на традиционният крос „Независимост”, който Община Пловдив организира със съдействието на Национално движение „Спорт за всички”. Той включва: кросово бягане за всички възрастови групи, щафетни игри, вело състезание за най-малките и богата програма пред трибуните на комплекс „Гребна база”. Предвидени са медали, купи и много подаръци за най-жизнените участници, а награждаването ще се състои в 12.30 часа.

Район „Централен”

Движенето на МПС по ул. „Иван Вазов” от пл. „Централен” до ул. ”Авксентий Велешки” ще бъде ограничено за шест часа (от 8 до 14 часа). В затворения участък и в различните кътове на “Цар Симеоновата градина” между 9 и 13 часа ще бъдат проведени много активности: рисуване и подреждане на рисунки по темата (на асфалт, пана и др.); открит урок-демонстрация на тема „Правила за безопасно движение за най-малките”; състезание за майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди; Изложба на велосипеди – шоу с маунтийн-байкове и др.; демонстрации по тай-чи и детска йога; много игри и забавления и интересни награди.

Район „Източен”

На 19 септември от 16.00 часа на специализирана площадка в ОУ „Васил Левски” ще бъде проведен открит урок по безопасно управление и движение с велосипеди за ученици и родители. Предвидена е демонстрация по каране на скейтборд. Проявата ще бъде съпътствана с рисунки на асфалт, забавни игри и награди.

На 21 септември ще бъде ограничено движението на МПС по улицата, успоредна на ул. „Гълъбец”, свързваща ул. „Славянска” с ул. „Богомил”, която може да бъде използвана за игри, рисунки и спортни активности свободно от всички желаещи.

Район „Западен”

Предвижда се ограничаване на движението по новопостроената пътна отсечка от МОЛ Пловдив на запад до УМБАЛ „Св. Георги” за времето от 10 до 13 часа. Кмета на район „Западен” г-н Димитър Колев ще направи приветствие, за да даде старт на мероприятието. Затвореният участък ще бъде превърнат в спортна площадка за игри, състезания и танци. Най-активните ще бъдат наградени.

Район „Северен”

Кампанията ще започне в 11ч. със състезание по колоездене в ограниченият за движение участък: от кръстовището на бул.”България” с бул.”Цар Борис III Обединител” /колелото на Панаира/ до кръстовището на бул.”България” с ул.”Васил Левски”. Няма възрастова граница за участниците. Кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев ще награди победителите и активните участници. Събитието включва музикално озвучаване с водещ, много игри и забавления, посветени на мотото на кампанията.

Район „Южен”

На специализирана учебна площадка на ул. „Скопие” в 9.30 часа ще бъде поставено началото на кампанията с велосъстезание за ученици от 1 до 8 клас.

За времето от 9 до 15 часа ще бъде ограничено движението по ул. „Кичево” в частта от ул. „Горно броди” до ул. „Пере Тошев”, където в 10 часа ще започне конкурс за рисунка на асфалт на тема „Град без автомобили”, а от 13.00 до 15.00 ч. в същия участък ще бъде организиран маратон с велосипеди без възрастово ограничение. Много награди очакват участниците.

НЕКА ЗАЕДНО ПОКАЖЕМ, ЧЕ УЛИЦИТЕ В ГРАДА НИ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ

НЕ САМО ЗА ДВИЖЕНИЕ НА АВТОМОБИЛИ!

Район „Тракия” В 10.00 часа в Парка на репресираните чрез мероприятието за отбелязване на кампанията за устойчива градска мобилност ще бъде закрит велосезон 2014г. В програмата са предвидени: открит урок за ученици от районните училища на тема „Правила за безопасно движение при алтернативните начини за придвижване в града” на полигон по безопасност на движението; демонстрация по екстремен велосипедизъм на специализиран терен; уличен фитнес и други свободни игри. На събитието водещи производители на велосипеди ще направят изложение и тестдрайв на свои модел колела. На активните участници в състезанията и игрите, ще бъдат раздадени награди.

Veröffentlicht am 16.09.2014